Madeleine Grand

HÅRFÄG & SOL

Kategori: New Zealand..

Japp, idag åker hårfägen fram och min enorma utväxt ska bort! Skönt!
Idag har vi officiellt VÅR här och det märks konstigt nog, DET REGNAR INTE, solen skiner! Visst är det knasigt bara för att det blev vår idag så åkte alla moln bort, men jag klagar inte!
Nu ska det bli långpromenixstranden!
På återseende!
PUSS & KRAM

Today
day high: 15°C
day low: C
Fine, Southeasterlies.

TISDAG

Kategori: New Zealand..

I går kväll somnade jag vid nio var helt slut men det var inte så jättebra för vid 2.30am vaknade jag pigg och glad.. men efter att legat viridigt och vänt på mig somnade jag om igen och vaknade igen klockan 6.00 utan klocka eller något.. Så då bestämde jag mig för att ta en morgon prommenad och det gjorde jag helt rätt i. DEt var som tur var lågvatten så jag kunde gå mellan stränderna på klipporna och se solen gå upp.. Wow, vilken bra start på min dag! :) Har jag berättat att jag blivit sambo.. men bara för några veckor, med Lisa, hon har sitt egna lilla utehus så jag bor just nu hos henne, så tyst och skönt!
Sedan har jag typ varit i Takapuna hela dagen letade efter skor men hittade inga, hämtat miras termobyxor som hon ska ha när hon åker i väg på lördag och sen satt jag och Astrid och pratade i flera timmar. En mycket bra dag faktiskt. Förutom att Annika kom vid 6.30pm och drog med mig till gymmet, jag som hade tänkt ha en mycket lugn kväll, vika tvätt, läsa och kolla på tv!
Hinner nog ifs vika tvätten nu, men det är ju så tråkigt!!
GODNATT PUSS

98

Kategori: New Zealand..

Idag har min lillebror börjat nedräkningen och det är bara 98 dagar tills dom är här. Helt galet och innnan dess ska jag åka till sydney, Nelson och Queenstown.
Idag har jag och Lisen varit på spinning, skönt! Ska gå över till henne sen och mysa med tvillingarna... awh, kan behöva lite mys idag! :) Sedan får vi se vad som händer, vet dock att jag MÅSTE färga mitt hår i veckan nu också! Uscha!

PUSS

UNTOUCHED

Kategori: New Zealand..


I feel so untouched
And I want you so much
That I just can't resist you
It's not enough to say that I miss you
I feel so untouched right now
Need you so much somehow
I can't forget you
Been going crazy from the moment I met you

FULL SPIKAD DAG.

Kategori: New Zealand..

Idag är det fullt ös medvetslös. I morse var det dags för spinning klockan 6.00am sedan hem och sjunga för Eliot som fuller 12år idag. Eftersom det var hans födelsedag så blev det kaos de sista 30 minutrarna eftersom alla var så sena. Men ut med alla och *pust* så var det bara jag och Mira kvar! Käkade lite frukost skickade iväg Mira till skolan och pratade med mamma i en timme, nu ska jag, städa, tvätta, sy och baka myssli, kanske blir en kladdkaka också eftersom det är Eliots födelsedag.. Vi får se. Sen ska jag ner till biblioteket och hämta en bok, och sedan lär denna dagen vara över och barnen vara hemma från skolan så då är det ingen vila heller, men lika bra att köra på!
Over And Out!
PUSS

SKYTOWER.

Kategori: New Zealand..

Detta är en saga för sig alltså..
Jag skulle bara åka in till town och fixa några saker och undertiden textade jagmed Helene, hon hade lunch så hon frågade om jag ville åka upp i Skytower en snabbis och kika. Klart att jag ville det.
Vi kom in och tog hissen upp. Mitt i golvet i hissen var det bara en glas ruta så man såg hur vi förflyttades uppåt... högt upp! Vi gick runt lagom snabbt och det var en hlt otroligt fin utsikt.
Nu kommer det roliga.. Helene skulle ta hissen ner men jag tänkte jag kunde stanna och ta lite kort och bara strosa runt det var 30 minuter till innan min fäja gick MEN Helene kom aldrig ner, på något sätt hade strömmen stängts av och liftarna var nu inte längre igång men det skulle fixas snabbt... eller ta en timma!
Samtidigt ser vi hur det kommer massa brandbilar, poliser och några ambulanser.. det var en brand i huset bredvid, spännande!
Hela skytower evakulerades och även huset bredvid. Men ingen fara med oss vi satt så snällt där uppe på kanske 68:de våningen och väntade, det var ju precis inte att vi fick för oss at gå någonstans. Vi frågade vakten som var där uppe vad som händer och då berättar han att dom var först tvugna till att ringa någon tekniksnubbe sedan var han tvungen att över 70 våningar upp för att sätta igång strömmen och hissarna. Dörrarna var öppna till trapphuset, vi fick inte gå ner där pga  säkerhetsskäl. Men till slut hör vi hur det flåsar i trapphuset och japp upp för trapporna kommer en stor maouri guy och jag kan knappt hålla mig för skratt. Nu har vi varit här uppe i en timme så då var det inte så kul längre!
Plus att jag hade missat min färja tillbaka så jag kunde inte vara hemma när barnen kom hem så Helene fick ringa skolan och berätta och det måste ju bara låtit hur dumt som helst!
Vilket äventyr det blev!
Här är några bilder iaf!
PUSS

SÖNDAG, 13 FEBRUARI 2011, KLOCKAN 12.50

Kategori: New Zealand..

ALLT ÄR KLART SÖNDAGEN DEN 13:de FEBRUARI 2011 KLOCKAN 12.50 SÄTTER JAG FÖTTERNA PÅ SVENSK MARK IGEN, OM INGA FÖRSENINGAR INTRÄFFAR!
BARA 173 DAGAR KVAR!

Det kommer gå så sjukt fort nu så jag kommer inte förstå något, jag förstår inte ens vart augusti månad just tog vägen.. Vi ses snart, Sverige!

REGN.

Kategori: New Zealand..

Vad sjuttsingen är det här, det bara vräker ner idag, tror jag blir tokig, vill ha sommar, AAAAaaaahhhh, DET ÅSKAR UTE OCKSÅ.....HJÄLP!!
Inte bra att sitta här om det åskar! ....på återseende...
Hejdå!

LISA

Kategori: New Zealand..

God morgon, ligger fortfarande i sängen, eller pa Lisas golv, vi hade en riktigt mys kväll igar och jag sov som en stock, sa tyst och skönt här, ingen som springer runt, spelar piano eller gapar! I helgen har det varit en riktigt Lisa helg. Igar kollade vi pa bounty hunter and with noise, käkade pizza och somnade rikitgt tidigt. Inget fint väder idag sa vi far se vad vi hittar pa, kanske en shopping runde, det vore inte fel idag! ;)
Ha en bra dag!
PUSS

CHOCKAD.

Kategori: New Zealand..

Vilken bra start jag hade på denna dagen, FY!!! Det hela började med att jaf satte på fel platta och stekte osten, inte så smart kanske.. Sedan skulle jag ta upp frysta blåbär och vi har ett kylskåp med kyl uppe och frys nere så trött som jag var trodde jag ju att jag öppnade frysdörren men icke sa nicke, pang och så drämde jag kyslkåpsdörren rätt i huvudet, awh, jag trodde ju att det hela skulle sluta med att jag skulle gå under idag, men peppar peppar har resten utav dagen flytit på bra, TACK och lov! Jag var nere på ett hårt boxar pass som vanligt på fredagar och sedan skulle jag fixa mitt 18+ kort men fick dock inte tag i JP gubben men fick foton tagna iaf. Det var då jag insåg att jag verkligen måste börja göra något med mitt liv på dagarna! Det var sant det Timmie sa i morses jag är jätterund i ansiktet nu, mer än vanligt. Blää.. Dumma New Zealand! Jag kommer nu behöva få ett nytt schema nere på gymmer och jag skulle helst behöva en gå ut och gå kompis på dagtid! Eller ska jag ska jag skaffa mig ett annat jobb, jag måste iaf sluta små käka och göra något, röra på mig! SKÄRPNING MADELEINE GRAND ERIKSSON!
Jag har fyra månader att bli av med XXkg, så jag har nått mitt mål när jag kommer hem! hahaa, som om det skulle gå? Um, Ja för faaan! Nu ska det hända saker imorogn! inte idag, måste ut och fira attt jag varit i New Zealand exakt ett halv år idag!
Nu är jag ju typ iaf en kiwi tycker jag! eller?

PUSS

AVSLUTAT

Kategori: New Zealand..

Nu är mitt svenska mobilnummer avslutat, så går bara att nå mig på mitt NZ nummer! :)
Så vill du ha mitt NZ nummer maila mig!
PUSS

Halvår!

Kategori: New Zealand..

För ett halvår sedan exakt idag lämnade jag Sverige för New Zealand, så inom ett halvår jag hemma, hur fort har inte detta gått nu då? Jag fattar inte detta. Men inom fyra månader är min famlij här! :) UNDERBART!

IO HO UN SOGNO.

Kategori: New Zealand..

Voglio davvero essere in grado di parlare correntemente l'italiano. Tanto vale iniziare a praticare.

Nu har jag bestämt mig, det kommer bli hård plugg! Först och främst engelska, läsa och prata ännu mera men kommer också lägga in lite italenska i det hela! Ska se om jag kan få tag på någon svensk-italiensk bild-ordbok typ! Jag är taggad! Sen lockar Italien jättemycket.. jag har nog allt mina planer! :)

RECEPT

Kategori: New Zealand..

Aaaaahhh, just nu har jag jättesvårt för att komma på olika middagar så sitter på ica.se recept.se och goolgar massa och försöker få i hop en liten egen recept bok! Bra va, :)
här är några exempel.. Snabbt, Lätt & Mycket Gott!

Pasta med svamp och lökröra!

Ingredienser 4pers

  • 280 g pasta
  • 2 gula lökar
  • 400 g champinjoner
  • 1 förpackning (500 g) krossade tomater smaksatt med basilika
  • 1 dl lättcrème fraiche
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

1. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning.
2. Skala och skiva löken. Skölj, ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar.
3. Fräs lök och champinjoner i olja tills all vätska kokat in. Häll på de krossade tomaterna och rör i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 10 min. Låt pastan rinna av.
Servera den nykokta pastan med röran, färskriven parmesanost, bröd och strimlad sallad.

Idas Wok

Ingredienser 4pers

  • 4 kycklingfileer
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 broccoli (ca 250 g)
  • 1/2 blomkålshuvud (ca 350 g)
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 1 paprika
  • 1 squash (ca 250 g)
  • 4 msk rapsolja
  • ca 10 körsbärstomater
  • 2 dl valfria groddar

MARINAD

  • 1 bit ingefära (ca 50 g)
  • 3 cm pepparrot
  • 1/2 röd chilifrukt. t ex spansk peppar
  • 3 msk japansk soja
  • juicen av 1 citron (ca 3/4 dl)
  • 1 tsk mörkt muscovado- eller farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

1. Börja med marinaden: Skala och riv ingefära och pepparrot. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Blanda samtliga ingredienser. Stek kycklingen.
2. Torrosta solrosfrön och kokosflngor i en stekpanna.
3. Plocka broccoli och blomkål i fina små bitar. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i stavar. Skölj, kärna ur och skär paprikan och squashen i stavar.
4. Hetta upp rapsolja i en wok. Lägg i samtliga grönsaker utom tomater och groddar. Woka grönsakerna några minuter och lägg i tomater och groddar på slutet. Blanda även i kycklingen och marinaden. Strö över kokos och solrosfrön. Servera woken med ris eller nudlar.

KIWI VÄDER.

Kategori: New Zealand..

Det spelar verkligen ingen roll hur fint vädret är eller hur långt borta molnen är men det slår aldrig fel att det regnar mellan 2.50pm-3.10pm, lagom när man ska gå och hämta barnen i skolan! Det är inte många dagar det inte regnat då alltså!! Lustigt va? Annars är vädret sakta men säkert på väg mot sommar. Har haft varma nord vindar idag.. :)

Men resten av vädret för denna veckan ser ut såhär..
Today Tomorrow Thursday Friday
day high: 17°C
day low: 10°C
A few showers. Fresh northwesterlies.
day high: 15°C
day low: C
Showers and northwesterlies. Chance thunderstorm.
day high: 14°C
day low: C
Showers clearing. Strong southwest, easing.
day high: 15°C
day low: 11°C
Rain developing, some heavy. Strengthening northerly.
Så du kansk förstår att vädret här är väligt varierande just nu!.
Jag vill bara ha fyra stora SOLAR! Men får nog vänta lite till.

PUSS

SYDNEY.

Kategori: New Zealand..

nu är äntligen Sydney bokat 21-25 oktober!

Sydney Australia

13 FREDAG.

Kategori: New Zealand..

Igår var det fredagen den trettonde och peppar peppar klarade jag mig från alla olyckor och slog på stor och spelade lotto ist även fast dragningen är idag.. Men ändå. Igår kväll tog jg och Lisa färjan över till stan och mötte upp två tyska tjejer och gick sedan ut! En helt ok kväll med idag är det massor som ska ut så ska nog allt se om jag kan övertala Lisa så vi kan gå ut ikväll också! Skulle vara kul att träffa alla tjejer från andra sidan bron och Josse! Men annars har jag inte gjort så mycket idag, slöat och sovit.. Så nu tänkte jag ta en kort promenad och sedan kolla vad Lisa säger! :)
PUSS

M.

Kategori: New Zealand..



Här får ni ett kort på mig så ni inte blir allt för chockade när jag kommer hem och framförallt så ni inte glömmer av mig, hahaa.

KÄRLEK.

Kategori: New Zealand..

Jag kan inte förstå att det tog mig ett halv år att inse att det är kärlek.. Kärlek mellan mig och Auckland! Auckland är så sjukt vackert, det spelar ingen roll, dag som natt, sommar som vinter.
Och ja, jag har snart varit här halva tiden! om tio dagar kommer allt bara börja gå utför, jag kan inte förstå att jag redan varit här ett halv år, det går iksom inte in i huvudet!

Bilder!

Kategori: New Zealand..

Här är bilder från helgen.. Wellington!










KALLT.

Kategori: New Zealand..

Awh, igår kväll mätte Helene en inomhustemp på 13grader i köket, INNOMHUS!! HALLÅ!! Svinkallt, men när det är fint och klart väder så är det alltid så sjukt kallt på kvällen/natten. brrr..
Idag var jag på spinning kl sex igen! Idag har jag en mycket skön dag planerad, ska snart hoppa ner i ett varmt bad och tina upp, sedan stor städa tänkte jag och efter det lägga mig i soffan och kolla klart på Go Gilrls och så får det nog bli ett boxningspass ikväll, så sjukt kul är det!
Om vädret bara tillåter så åker jag Lisa och Rebecca till Coromandel nästa helg och har det gottigt!

Korten kommer om en stunde fran helgen också!
Over And Out!

KLARBLÅ HIMMEL & SOL

Kategori: New Zealand..

AWh, vilken helt underbar dag! Idag hoppade jag över yogan och var ute och gick ist, så sjukt jäkla fin fint väder hade vi idag, nästan dags att plocka fram bikinin om vi bara får lite varma vindar så är allt perfekt.
Idag har jag inte gjort så mycket mer än varit ute och gått, gått och gått!
Här hemma har det varit kalabalik, Dags jobb har varit här och fotograferat och det var massa folk och fotgrejer överallt! Herre gud alltså!
Jag har nästan bokat om min hemresa nu också! Den du!
Nu ska jag ut och gå en liten kvälls promenix med min pudding och imorgon bitti sitter vi på cykeln igen!
PUSSS

6-8/8

Kategori: New Zealand..

Hmm. vet inte vart jag ska börja, men helgen var helt underbar!
I fredags kom Zandras Karl och hämtade upp mig för han hade varit uppe i AKL och jobbat så vi skulle ta samma plan till Wellington så det var jatte smidigt! När vi kom till flygplatsen och hade slängt väskorna på bandet så begav vi oss till den lyxiga avdelningen, eftersom han flyger så mycket är han guldelit eller något så det var gratis ALLT, dricka, mat och snacks! När vi väl kom ner var klockan 10pm, sdan åkte vi runt och jag insåg väldigt snabbt at Wellington består av berg, krokiga vägar och ännu mer berg och massa hav runt om plus att det blåser som jag vet inte vad! Kom hem sedan åkte jag och Zandra ner till stan och släppte loss lite.
Jag sov som en gris den natten och när jag vaknade var det helt knäppt tyst, är inte van med det, men det var helt underbart! Åt en jättegod frukost sedan begav vi oss i väg på en roadtripp, vädret var inte det bäste nämligen! Efter lunch bestämde vi oss för att bowla och nej, jag vann inte, men jag förlorade inte heller! Eftersom All Blacks spelade mot Australien på kvällen så begav vi oss till en sportbar och kollade på matcehen, Så klart så vann vi även denna gången! JAaa. Jag fick även ha på mig en All Blacks tröja, stor trivdes och efter ett antal drinkar gick vi vidare och kröp hem framåt midnatt.
Söndagen var lugn, vaknade tidigt och hade en lyxig frukost igen och sedan gick jag och Zandra ner till stan och bara gick runt, jag var på en guidadtur! Då var det riktigt fint väder men efter lunch mulnade det på och sedan började det till och med regna och då åkte vi hem och kollade på 'it's complicated' en mycet rolig och bra film, sedan lagade Karl middag till oss! Jag måste säga att jag har haft det så lyxigt hela helgen och super trevligt!

Men ett STORT MEN när jag inte trodde det kunde bli en bättre avslutning så joo, det kommer mer! OMG. Kommer till flygplatsen, flyget är försenat men bara 30minuter jajaa, inte så farligt, går runt lite och kikar, ser ett rugby team, oolala.. Beger mig sedan till gaten iaf och efter några minuter kommer hela jävla rugbyteamet in i gaten också och det var inga fulingar alls! Tur att jag inte alls kände mig sliten och bakis! Jag skyndar mig in i flyget och intar min stol och tillslut kommer dom in och alla sitter framför mig, perfekt, utom två som jag har till höger om mig, jag trivdes som sjutton, jag ljuger inte!
Det kommer mer.. Lisa skulle hämta mig och hon stod utanför och väntade och jag vär typ bland de sista ut ur planet och ja hon sken som en sol, men inte pga mig utan av alla som hade kommit ut innan mig, hahaa.. Mycket glad av att komma hem till denna underbara glädjespridande människa! Jag kommer hem och ska gå ner till mitt rum så ligger det ett paket där hmm.. till mig.. Från den bästa MIA! sliter upp paketet och där i ligger ju såklart en SM-GULD tröja och massa dumle, den tjejen vet vad som är på min topp tio lista, jag hoppade runt och var helt överlycklig, vilken jäkla lyckad kvall på en helt toppen helg! Kommer suga på denna karamellen länge! ;)

Nu ska jag ner till gymmet och spinna bort helgens alkoholintag och bilder kommer ikvall eller imorgon!
PUSS

WELLINGTON

Kategori: New Zealand..



HEJ DÅ
AUCKLAND..
HEJ WELLINGTON.

Jag kommer hålla till i Wellington i helgen, bara så ni vet!
Kommer ta massa kort och ha jättekul med Zandra!
PUSS

I DID IT!

Kategori: New Zealand..

Ja, tro det eller ej men 31dagar utan godis, tobak, snabbmat, choklad eller alkohol.. JAG GJORDE DET! Det gick fort och var inte så farligt som jag trodde det skulle bli och nu har jag bevisat att  jag kan vara utan choklad en hel månad utan problem men idag blir det allt en twix, yammi!
Sedan åkar jag ner till Wellington idag också, ska bli så sjukt roligt och mysigt! Dock visar vädret REGN men jag är bara glad att få komma iväg, behöver ett break från familjen nu!
Hoppas att ni där hemma får en toppen helg, det tänker iaf jag ha och nu väntar kimax, FAN VAD KUL!

Over And Out!

DAN CARTER.

Kategori: New Zealand..

Jag säger bara DAN CARTER!
Han är helt otroligt grym rugbyspelare.

 

 

All Blacks!

 

 

 

 

KIWI.

Kategori: New Zealand..

Sccchabba, Zeeeena!

Jag försöker lära mig rugby regler, men det är inte lätt!

Sporten spelas på en plan som mäter max 100x70 meter. Uppdraget är att skaffa så många poäng som möjligt genom att föra bollen till området bakom motståndarnas mållinje (försökslinjen) eller att sparka den genom målställningen. Dessa består av två vertikala stolpar 5,64 meter ifrån varandra med en ribba som ligger 3,05 meter över marken. Bollen ska helst placeras mellan de två pelarna vilket gör att man får en bättre chans att sparka över bollen. Det kallas försök  eftersom när man gör mål får man ett försök till en spark. Matchtiden är 80 minuter, indelad i två halvlekar med en 5-minuters paus emellan.

Klunga

Vid mindre förseelser mot reglerna återstartas spelet genom "klunga". Lagens åtta forwards bildar en 3-2-3-formering innan bollen rullas in i mitten av klungan. Målet är sedan att röra klungan framåt med hjälp av "pelarna" och samtidigt ska kratsen med hjälp av sin fot föra bollen bakåt mellan benen till slutet av klungan för att sedan passa den vidare ut till backlinjen. Kratsen är den person som står i mitten av det främre ledet och pelare är personerna på sidan om och bakom.

Inkast

Inkasten (en: line-out) i Rugby Union är unika för sporten. När bollen går ut ur planen över någon av sidlinjerna visar linjedomaren var och till vilka ett inkast tilldelas. Om laget tvingats tillbaks bakom sin egen 22-meterslinje kan de sparka bollen ut ur planen för att vinna tillbaka mark, men förlora bollen. Om laget som sparkar är bakom sin 22-meterslinje kommer inkastet att tilldelas det andra laget och inkastet kommer tas därifrån bollen sparkades, undantaget om bollen studsar innan den hamnar utanför planen. Ett försök till spark med territoriell vinst som resultat kallas kick into touch, sidlinjen kallas även touch-linjen.

Själva inkastet går till så att de båda lagens forwards bildar två linjer mellan 5-meterslinjen och 15-meterslinjen. Laget med inkastets kastare, som ofta har till plikt att kasta in bollen, ropar ofta ut kodord för att de egna spelarna ska känna till vem som ska ta emot bollen. Man får även lyfta spelare i ett inkast, de två längsta spelarna är ofta i andraledet (en: lock eller second row) och det är de som blir lyfta av högst två medspelare. I vanliga fall tar 7 spelare del i inkastet; om det är motståndarens inkast står den egna kratsaren vid sidan om inkastet och väntar.

Tacklingar

Den mest fysiska delen i rugby är tacklingarna. Man får enbart tackla en spelare om denne har bollen och då med all sin kraft eller hålla i motspelaren tills denne ramlar. Däremot får man inte sätta krokben, knäa motspelaren, "hockeytackla" eller fatta tag runt huvud eller hals.

Ruck och maul

När en spelare blir tacklad kan två saker hända, förutsatt att han inte blir av med bollen i tacklingen: ruck eller maul. Domaren talar om för spelarna vilken situation som är aktuell. Ruck uppstår då spelaren hamnar på marken och spelare från båda lagen kämpar om bollen stående över den. Spelaren som tog in bollen i rucken måste då släppa bollen. Spelare får inte ta ut bollen med händerna ur rucken men får kasta den bakåt med fötterna. För att vinna rucken gäller det att det ena laget tacklar bort motståndarna från rucken så att bollen hamnar utanför rucken och kan plockas upp och spelas vidare. Ruck är dock strikt styrt av regler avsedda för att skydda spelarna. Man får till exempel inte komma in i en ruck från sidan, bara strikt bakifrån, eller "genom grinden" som det kallas. Spelare får heller inte "dyka" in i rucken utan måste stå stadigt på benen när han går in. Maul är när den tacklade personen förblir stående. Då kan lagen bilda en improviserad klunga som går ut på att fösa bollen och bollföraren framåt. De som inte deltar i maulen måste hålla sig bakom sina deltagande medspelares "sista fot", alltså den linjen som personen längst bak i maulen skapar med sin fot.

Passningar

Passningar görs oftast med kast och bollen får då bara passas i sidled eller bakåt. Vid sparkar får däremot bollen föras framåt i banan men den som tar emot bollen måste ha stått bakom den sparkande spelaren när bollen sparkades, eller ha blivit omsprungen av sparkaren eller spelare som stått bakom sparkaren. Spelare i motståndarlaget får fånga en sparkad boll hur de vill. Detta medför att man för att vara spelbar måste hålla sig bakom spelaren med bollen, en fundamental skillnad mot många andra bollsporter.

Att göra poäng

I Rugby Union finns fyra olika sätt att göra poäng. Genom försök(eng. try), målspark(eng. conversion), straffspark(eng. penalty kick), och droppspark(eng. drop kick) Försök görs genom att föra bollen över motståndarens mållinje och där placera bollen på marken. Bollen måste läggas kontrollerat, helst med båda händerna. Detta ger fem poäng, och efteråt ges chansen att göra en conversion mot mål som ger två poäng. Detta är ursprunget till att motsvarande handling kallas touchdown i amerikansk fotboll även om man där har rationaliserat bort att bollen måste läggas ned.

Under spelets gång kan straffar utdömas och det finns möjlighet att ta straffen som en spark på mål. Bollen sparkas från punkten där domaren dömde straffen, och en lyckad spark ger tre poäng. I det öppna spelet kan en dropkick göras, genom att släppa bollen, låta den studsa och sparka den mellan målstolparna på halvvolley. Om bollen sparkas över ribban mellan stolparna ger detta 3 poäng. Målsparkandet har markant ökat i betydelse under de senaste tio-femton åren.

Over And Out från Kiwi-landet..

FLYTTEN.

Kategori: New Zealand..

Jaha ja, igår fick jag reda på att vi ska inte flytta nu ändå. När man bor i NZ gäller det verkligen att vara flexibel och kunna anpassa sig från den ena dagen till den andra! Men skönt att slippa flytten även fast jag såg fram emot att flytta!
Just nu har jag tusen planer i huvudet, precis så som jag brukar ha det.. Vet bara inte vart jag ska börja med det hela, det är det som är det jobbiga för mig!

Har stor planer på att åka till Italien eller Spaninen och plugga hotell & turism om ett år och även spanska eller italienska.. Men herre gud, skolorn är inte billiga precis!
Jag ska kanske först och främst fokusera på tiden jag har kvar här, Wellington, Coromandel, Nelson, Sydney, Queenstown och allt vi ska göra när familjen kommer också! Ja, jag är stressad, vet verkligen inte hur jag ska hinna med allt innan december! Jag är glad att jag har bestämt mig för att stanna till slutet av februari, för då har jag bara två månader till att lata mig, sola och bada innan jag kommer hem och allvaret börjar igen! Ja, snart måste jag ju börja söka jobb hemma också, eller inte snart men typ i december, awh nooo!!
Detta kan bara bli bra!

PUSS

Måndag igen..

Kategori: New Zealand..

OJ, läste precis igenom mitt förra inlägg och herre gud vad jag stavar och skriver.. som en kratta eller vad är det man brukar säga. Hoppas ni förstår vad jag vill få fram iaf.
Pust, har precis kommit hem från spinningen och duschat, idag trodde jag verkligen att jag skulle ! Detta var min tredje måndag och den vanliga instruktören var tillbaka och fråga Lisa om hon gillade honom eller vad, hahaaa! Hon var helt uppe i varv när vi gick hem och sa att hon kommer gå varje måndag om han kommer vara där osv.. Kul att han lockar mer än vad jag gör.. ;)
Det är ett riktigt skit väder så nu ska jag kolla igenom Go Girls och käka pannkakor, mysigt!
Ha en underbar vecka hemma..

PUSS

KILLERS

Kategori: New Zealand..


Har precis kommit hem från Takapuna, jag Annika, Lisa & Astrid var och kollade på killers och ja den BRA!
Tror jag skrattade igen hela filmen.. Rekomenderar dig att kolla på den om du har tråkigt! Jag lovar dig att du kommer skratta!
Hmm, imorogn måste jag berätta vad jag har för planer nu, ojojoj, vet några som inte kommer gilla det och någon som kanske kommer bli överlycklig! :)
Men nu ska vi käka middag! PUSS